Одлуката на Архив на Македонија зградата од првата половина на 20. век во кој е сместена неговата Регионална единица во Тетово да добие нова фасада од лим, предизвика бројни реакции од граѓани и од политичка партија. По негодувањето дека со ваквата постапка се деградира архитектонската вредност на овој стар објект, инспекторите на Општина Тетово го посетија Архивот со цел да вршат увид во документацијата, но немаат надлежност да ги прекинат работните активности, бидејќи за тоа надлежност има единствено Државниот градежен инспекторат, пишува Порталб.мк.

„Груевизмот пристигна и во Тетово“, напиша на својот Фејсбук-профил екоактивистот Арианит Џафери, споделувајќи го написот на сограѓанинот Нгадњим Мемети, кој што порачува: „Зградата на објектот на градскиот архив, некаде од почетокот на 20. век, денес ќе биде завиткан со алкубонд-лим. Обезличување на градот. Скандалозно“. Реагираше и Алијанса за Албанците, која што порача дека наместо да се конзервира и зачува автентичноста на објектот, еден од симболите на Тетово, тој се претвора во една обична зграда.

„Во Тетово се осакатуваат и оние малку преостанати архитектонски вредности коишто го карактеризираа Тетово како древен град. Тоа се случува со Архивот, кој се „изолира“ со алуминиумска фасада, бришејќи ги трагите на одредени историски периоди. Каде остана заштитата на културното наследство, за што Владата доделува приближно 1 милион евра на годишно ниво за заштита, конзервирање и реставрирање на старите објекти под заштита? Наместо да се конзервира и да се зачува нејзината автентичност, овој објект се претвора во обична зграда. Министерството за култура и Општина Тетово треба да преземат одговорност!“, се вели на реакцијата на Алијанса за Албанците.

„Порталб“ ја посети зградата и разговараше со раководителот на Регионалната единица на Архивот во Тетово, Мален Матовски, кој вели дека поседуваат документи од кои се гледа дека зградата не се води како објект на културното наследство, туку е државен објект.

– Имаме имаме документи дека овој објект не е објект од културното наследство, туку е државна сопственост и се води под Државниот архив на Македонија, кој донел решение и доделил свои средства за фасадата. Ништо повеќе не можам да кажам – изјави Матовски.

Додека екипата на „Порталб“ се наоѓаше во просториите на Архивот, таму беа и претставници на Инспекторатот на Општина Тетово, кои вршеа увид во документацијата. Од Општината велат дека отишле за да ја проверат документацијата, но немаат надлежност да ги прекинат работните активности, бидејќи такви ингеренции има само Државниот градежен инспекторат.

„Инспекторатот на Општината, во рамки на спроведување на законот, има право да врши инспекција во објекти од втора категорија. Предметниот објект се води како објект од прва категорија (национална институција). Владата има усвоено програма за целосна реконструкција на таквите објекти. Ние како инспекторат, имајќи ги предвид барањата на граѓаните, излеговме во терен, но што се однесува до прекинување на работните активности, таква надлежност има единствено Државниот градежен Инспекторат. Имајќи го предвид овој факт, се обративме до сите надлежни институции да го разгледаат нашето барање како институција. Не сме против реконструкцијата, меѓутоа стоиме на ставот дека треба да се зачуваат архитектонските вредности како културно наследство“, порачаа од Општина Тетово.