„Македоника литера“ од Скопје го објави наградуваниот роман на хрватската писателка Татјана Громача, „Божествени дечиња“, во превод од хрватски јазик на Ленче Тосева.

Татјана Громача е веќе еминентно име во најновата хрватска проза. За романот „Божествени дечиња“ доби две високи и реномирани книжевни награди во Хрватска за 2012 година: државната награда „Владимир Назор“ и наградата „Јутарњи лист“ за најдобра прозна книга на годината, а беше и финалист за наградата за роман на „Т-портал“.

Романот на Татјана Громача доби многу позитивни оцени од книжевната критика и првенствено е оценет како роман со извонреден стилски исказ, како роман со темни, тегобни и трауматични теми, каде што личната траума е поставена на едно повисоко ниво – во општествениот контекст.

Татјана Громача е родена во Сисак, во 1971 година. Компаративна книжевност и филозофија завршила на Филозофскиот факултет во Загреб. Кусо време работела во образовната дејност, а потоа, си до денес, се занимава со новинарство. Една деценија пишуваше за неделникот „Ферал трибун“ од Сплит, а денес пишува за „Нови лист“ од Риека, каде живее.

Автор е на книгите: „Нешто не е во ред“, поезија (2000), „Црнец“, роман (2004), „Бели врани – раскази од Истра“ (2005), „Божествени дечиња“, роман (2012), „Премолчувања, забележувања, восхити“ (2014).

Книгите ѝ се преведени на многу европски јазици, гостувала на повеќе фестивали и читања. Според романот „Црнец“, риечкиот театар постави успешна и наградувана театарска претстава.