Објавен конкурсот за прием на студенти во државните домови за студиската 2021/2022

Извор на фотографија: Влада на РСМ

Министерството за образование и наука (МОН) ги известува студентите запишани на јавните и на приватните високо-образовни институции во државата, дека е објавен Конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните студентски домови и во други објекти за сместување во државава, за студиската 2021/2022 година.

„За академската 2021/2022 година за студентите се обезбедени 5.235 легла во државните студентски домови и во други сместувачки објекти, од кои 1.249 легла се за студенти од прва година, а 3.986 легла се предвидени за студенти од втора, трета, четврта, петта и шеста година, како и апсолвенти“, соопштија од МОН.

Право на прием имаат редовни студенти, државјани на РСМ, и кои се школуваат надвор од местото на живеење и се запишани на додипломски студии со траење: помалку од осум семестри, а не повторувале студиска година; осум семестри, а не повторувале повеќе од една студиска година и над осум семестри, а не повторувале повеќе од две студиски години.

Студентите кои ги исполнуваат условите, треба да пополнат електронска пријава и да ја прикачат соодветната документација на http://e-uslugi.mon.gov.mk, а ако немаат можност електронски да аплицираат, треба да пополнат хартиена пријава (евидентен лист) и да ја достават потребната документација во студентскиот дом, информираат од МОН.

Рокот за пријавување на студентите од втора и од повисоките години, почнува од 26 јули 2021 година и ќе трае до 20 август 2021 година. Рокот за пријавување на студентите од прва година започнува од 6 септември 2021, и трае до 24 септември 2021 година.

„Доколку по објавувањето на конечните списоци за примени студенти по домови, остануваат непополнети сместувачките капацитети во одреден дом, пријавување ќе продолжи, сѐ до пополнување на истите, но најдоцна до 15 ноември 2021 година“, соопштија од МОН.

Оттаму додаваат дека, конкурсот, како и сите потребни документи за аплицирање за сместување во студентските домови е објавен на интернет страницата на МОН: https://mon.gov.mk/content/?id=4121.