fbpx

Објавен извештајот на ЕК: Македонија минува низ најтешка политичка криза од 2001 година

-

Македонија денеска, со извештајот за напредок на Европската комисија, доби условена препорака за почеток на преговорите со ЕУ.

Во извештајот се посочува дека „сериозните предизвици забележани и во претходните години, сега се нагласени од најтешката политичка криза во земјата, од 2001 година, со пресретнатите комуникации кои очигледно вклучуваат високи владини претставници, што укажува на кршење на основните човекови права, мешање во независноста на судството, слободата на медиумите и во изборите, како и на партизација и на корупција“.

Во текстот се заклучува дека „меѓуетничката ситуација останува кревка“.

„Анализата на Охридскиот рамковен договор, кој во 2001 година му стави крај на конфликтот во земјата и кој ја обезбедува рамката на меѓуетничките односи, треба да биде завршена“, се вели во извештајот и се додава дека „случувањата во Куманово сè уште треба да бидат целосно истражени“. 

Условите за да се почнат преговорите се да се спроведе целосно Договорот од Пржино и, второ, да се спроведат неопходните реформи.

Извештајот во целост, на англиски јазик, може да го прочитате на овој линк.

Во време на војна на европско тло, системот за тревожење во земјава не е функционален

Системот за известување и тревожење во државата не е функционален. Нема сознанија кога сирените за тревога последен пат биле вклучени, а според одговорните лица, тоа се случило пред повеќе...
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download
download samsung firmware
Download WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=