Во буџетот за 2015 година, обезбедени се 31.488.000 денари за сите категории од Законот за поддршка на домашната музичка продукција, кој беше донесен во 2013 година и во согласност со конкурсите што ги објавува Македонската радио-телевзија во април, јуни, септември и во декември.

– Оваа година беше прва во која се спроведоа конкурсите во согласност со законот и во однос на првиот, вториот и на третиот конкурс, беа избрани 106 композиции во сите категории кои се наведени во него. Во моментов се спроведува последниот конкурс, во декември, и со него ќе се затворат сите огласи од годинава. За следната година се обезбедени средства – рече министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, на отворената владина седница.

Премиерот Никола Груевски забележа дека на првите конкурси за поддршка на забавна и на народна музика средствата не биле доволно искористени. Во три конкурси се избрани 106 песни, а за цела година (во вкупно четири конкурси), според законот, може да се изберат 200 песни.

– Имаше можности за повеќе, меѓутоа според оценката на стручните комисии, квалитетот на доставените народни и забавни песни беше слаб – рече Груевски.

Канческа-Милевска потврди дека пресуден за изборот е квалитетот, за што одлучуваат стотина стручни лица избрани по лотариски принцип непосредно пред изборот.