Американскиот претседател Барак Обама го поздрави историскиот договор за климатските промени, постигнат во Париз. Според него, тој би можел да биде пресвртница за светот.

– Парискиот договор воспоставува трајна рамка, која на светот му е потребна за да се реши кризата со климатските промени. Тој создава механизам, архитектура која овозможува континуирано да се занимаваме со овој проблем на ефикасен начин – изјави Обама во Белата куќа, а пренесуваат агенциите.

Претставниците на 195 земји учеснички на Меѓународната конференција за климата, која вчера се одржа во Париз, усвоија историски договор за ограничување на глобалното затоплување.

Овој договор буди надеж дека човештвото може да избегне катастрофални климатски промени и да се спроведе енергетска револуција.