По севкупната анализа на прибраните материјални и вербални докази, надлежниот обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција што постапува во предметот познат во јавноста како „Рекет“, ја заврши истражната постапка за осомничените лица, известија од обвинителството.

Од денеска тече рокот од 15 дена за увид во доказите за првоосомничените лица и правото на одбраната да предлага докази во корист на осомничените.

Воедно, обвинителството укажува дека давањето исказ на осомничено лице не е процесно дејствие, што подразбира дека одбрана, односно исказ, може да се даде и во законскиот утврдениот рок кога се врши увид во доказите.

Во текот на утрешниот ден е повикано третоосомниченото лице, кое воедно ќе биде информирано и за завршување на истражната постапка.

Првоосомничениот во „Рекет“, Бојан Јовановски денеска беше повикан да даде исказ во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, но тој не даде исказ пред обвинителката Вилма Русковска, бидејќи не му било овозможено да ги види сите докази против него.