Вчерашниот потврден случај на Ковид-19 во Штип е возач на такси возило, кој веќе е хоспитализиран на Инфективното одделение во Клиничката болница во Штип.

Информацијата ја потврдија во Центарот за јавно здравје во Штип, каде се обидуваат да ги лоцираат сите негови контакти. Имајќи предвид дека се работи за таксист, тешко е да се направи целосниот спсиок со контакти, пред сè на луѓе кои се превезувале во неговото возило. Иако, како што соопштуваат од Центарот, заболениот не возел неколку дена, откако ги почувствувал симптомите. Меѓутоа, колку време бил инфективен, тешко е да се каже. Освен тоа, човекот бил прилично комуникативен, што дополнително ја комплицира ситуацијата.

Инаку, таксистите во Штип редовно употребуваат маски, но како што велат, од средства за дезинфекција имаат само средство за лична дезинфекција, додека дезинфекција на возилото по завршувањето на услугата не се врши.

Сите такси возила во Штип се дезинфицирани еднаш во генералната дезинфекција на такси возилата што ја спроведе Општината Штип. Од таму велат дека дезинфекцијата понатаму е обврска на компанијата и возачот, според здравствените препораки.