Во Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска треба да се одржи рочиште за случајот „Триста“ во кој, поранешниот помошник-министер Ѓоко Поповски е обвинет за нелегална набавка на 300 возила за потребите на МВР.

Попоски, како што се наведува во обвинението на СЈО, тендерот за купување на возила го доделил на фирма која немала најевтина понуда, со што го оштетил државниот буџет за 453.570 евраа.

Последното рочиште за „Триста“ беше одложено на барање на адвокатите на Поповски, кои соопштија дека нивниот клиент страда од депресија и оти поради лекарствата кои ги прима не е во состојба да го следи судењето.

Во судот, на барање на СЈО, треба да се појави и вештак – психијатар да процени дали Поповски е способен да ја следи главната расправа.