По налогот од Владата од пред неколку дена сите државни институции во својата работа и во различните документи да почнат да го употребуваат новото име на земјава – Република Северна Македонија, од Илинденска број 2 стаса ново задолжение – да се изработат нови печати во склад со законот за употреба на јазиците.

Како што објасни владиниот портпарол Муамет Хоџа, на вчерашната 122. седница на Владата, било задолжено Министерството за правда да изработи предлог-закон за Инспекторат за спроведување на законот за јазиците, а исто така е усвоен и испратен во Собранието и предлог-законот за реформа на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК), а се очекува наскоро да се формира и Инспекторатот за спроведување на законот за јазиците, кој ќе изрекува казни.

– Владата ги задолжи министерствата во рок од седум дена до Генералниот секретаријат на Владата, односно до меѓуресорската работна група, да достават листа на закони кои ќе содржат одредби од законот за јазиците. Исто така, го задолжи Министерството за правда во рок од 15 дена да достави предлог-закон за формирање Инспекторат за употреба на јазиците. Истовремено, Владата им препорача, укажа, на сите институции при изготвување на печатите да го почитуваат овој закон – објасни Хоџа.

Владиниот кабинет истовремено усвоил неколку закони за реформата на безбедно – разузнавачкиот сектор, од кој најбитниот е Предлог – законот за Агенција за национална безбедност.

– Од трите предложени модели – УБК да остане во МВР или да стане целосно независно тело или да се спои со Агенцијата за разузнавање, избран е моделот УБК да се трансформира во независно тело – Агенција за национална безбедност (АНБ), чии припадници нема да имаат полициски овластувања, туку само прибраните информации ќе ги даваат на надлежните институции за соодветно постапување. Ова е дел од реформите на безбедносно-разузнавачките служби, за да се оневозможат злоупотреби во иднина и да се спречи концентрација на моќ во овие структури – објасни владиниот портпарол Миле Бошњаковски, кој напомена дека директорот на новата агенција ќе го избира Владата на предлог на премиерот, додека пак неговиот заменик исто така ќе се избира од Владата, но на предлог на веќе назначениот директор.

Во пакетот закони за реформите кои биле усвоени вчера и веќе се доставени до Собранието, Владата со европско знаменце го испратила и предлог-законот за координација на безбедносно-разузнавачката заедница. Тој предвидува  формирање на посебно тело за координација на безбедносно-разузнавачката заедница, со точно утврден делокруг на работа, состав, начин на работа.

Контролата на новата Агенција за Национална безбедност ќе ја спроведува собраниска комисија, но и граѓанскиот сектор – вели увери Бошњаковски.

Прашан за вработувањата на роднини на функционери во државни институции и јавни претпријатија, тој рече дека Антикорупциската комисија веќе работи и ќе треба да се почека да се види што ќе содржи нејзиниот извештај.

– Повикот на премиерот Заев да си поднесуваат откази е упатен до сите – рече Бошњаковски на дополнителното прашање дали апелот важи и за роднините на функционери во ДУИ.

На прашањето за надминување на проблемот со листовите за влез во Грција, Бошњаковски рече дека работните групи се посветени на изнаоѓање решенија за сите административни проблеми и појасни дека до замената на пасошите, веројатно ќе се издаваат посебни потврди на граѓаните за новото уставно име на Македонија, за да се надмине проблемот при влез во Грција.