Во Основниот суд Скопје 1, в.д. претседателката Татјана Михајлова донела нов годишен распоред на судии, според кој, извесен број судии, кои досега работеа на кривични предмети, се прераспоредени во одделот за прекршоци.

Инаку, скопскиот суд е надлежен за процесирање на случаите на Специјалното јавно обвинителство.

Според пишувањата на дел од медиумите, кои се повикуваат на извори од судот, меѓу прераспоредените судии е и Весна Димишкова, која досега беше судија на претходна постапка, а сега е распоредена во одделот за малолетници. Димишкова, како што се наведува, е судијката што го издаде налогот со кој минатата година Специјалното јавно обвинителство влезе во Управата за безбедност и контраразузнавање.

Судијката Славица Андреевска, која му одреди притвор на градоначалникот на Битола, Владимир Талески, осомничен во случајот „Транспортер“ на СЈО, е преместена да води предмети според стариот Закон за кривична постапка.

Меѓу судиите кои од кривичниот се префрлени во прекршочниот оддел, биле и судиите со долгогодишна пракса, Драган Николовски, Седат Реџепагиќ, Оља Ристова и Марија Клетничка-Марковска.

Од Основниот суд Скопје попладнево, преку соопштение, реагираа на ваквите наводи. Оттаму велат дека зачудува интересот и објавувањето на невистинити и непроверени информации во врска со годишниот распоред, кој, согласно Законот за судови, претседателот или в.д. претседателот на секој суд е должен да го утврди.

– Секој судија во овој суд е избран за судија на Основниот суд Скопје 1, а не за оддел или одделение во кое ќе биде распореден да постапува, па нејасна е квалификацијата на „подобни и неподобни“ судии. Проценката кој судија во кој оддел или одделение ќе биде распореден е законски утврдена и е право на претседателот или в.д. претседателот на судот, па оттаму нејасни се објавените дезинформации за некакво задоволување на желбите или за „чистка“ на одредени судии – стои во соопштението на Основниот суд Скопје 1.

Од судот велат дека годишниот распоред се утврдува „единствено во функција на ефикасно работење на судот, а пред сè за да се задволат потребите на граѓаните“.

– Годишниот распоред почнува да се применува од 1 март 2017 година и што е можно поскоро списокот на судии ќе биде ажуриран и на интеренет-страницата на судот. Судот во целост ги демантира наводите на одредени интернет-портали дека со годишниот распоред за работа на судот се прераспоредени само судии што биле потпишани на петиција против поранешниот претседател (Владимир Панчевски, н.з.) или судии кои постапуваат само по предмети на СЈО – се вели во соопштението.