Новиот клинички центар, кој ќе се гради во Ѓорче Петров, би можело да биде готов за четири години, информира на денешниот брифинг со новинарите министерот за здравство, Венко Филипче.

– Иницијативата за локацијата во Ѓорче Петров ја даде пратеникот Илија Димовски. Општината достави елаборат, врз основа на што Владата одлучи дека таму ќе се гради. За два месеци ќе биде готов урбанистичкиот план. Во меѓувреме, се советувавме и разговаравме со три компании, едната од Германија, од Австрија и САД, кои имаат изградено над 800 болници во Европа и светот. Разговаравме да добиеме грант од австриска влада, германска влада, со цел да добиеме на време. Изградбата, според физибилити студијата, ќе чини до 480 милиони евра – информира министерот.

Локацијата во Ѓорче Петров е државно земјоделско земјиште. Министерот рече дека
стариот клинички центар ќе продолжи да опслужува пациенти.