Фото: Министерство за здравство

Министерството за здравство на Северна македонија соопшти дека во последните 24 часа во земјава биле направени 11.479 тестирања, регистрирани биле 1.396 новис лучаи на ковид-19.

Од нив, најголемиот дел се од Скопје, односно 790, а ппотоа следуваат: Битола – 164, Прилеп – 80, Кавадарци – 41, Куманово – 31, Охрид и Гевгелија – 26, Гостивар – 24, Кичево – 22, Велес – 21, Ресен – 19, Тетово – 18, Неготино – 17, Штип и Кочани – по 16, Струга – 12, Крушево – 9, Пробиштип – 8, Свети Николе, Крива Паланка и Радовиш – по 7, Валандово и Македонски Брод – по 6, Струмица – 5, Делчево – 4, Богданци и Пехчево – по 3, Виница и Кратово – по 2, Берово, Демир Хисар, Македонска Каменица и Дојран – по 1.

Во изминатите 24 часа се регистрирани 348 оздравувања од ковид-19: Скопје – 199,Битола – 32, Кавадарци – 26, Ресен – 13, Охрид – 12, Тетово – 10, Неготино – 9, Гевгелија – 8, Штип – 6, Куманово, Гостивар, Велес и Струмица – по 4, Кичево и Валандово – по 3, Кочани, Радовиш, Делчево и Дојран – по 2, Струга, Свети Николе и Македонска Каменица – по 1.

Во последното деноноќие починале шестмина пациенти: по едно починато лице од Демир Хисар(78г), Битола (79г), Ресен (73г), Прилеп (76г) Штип (63г) и Македонска Каменица (73г); од кои сите починале во болници, а дополнително, согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза ковид-19 од Мој Термин, пријавени се тројца претходно починати, по едно лице од Тетово, Струмица и Кичево, починати во период од 17 – 18.12.2021г. Починатите се на возраст од 68 години до 87 години.