Нова герила-акција на „Битолско двжиење“ и денеска го изненади битолскиот градоначалник Владимир Талески.

Во градската библиотека, додека Талески присуствуваше на промоција на книга на режисерот Љубиша Георгиевски, герилците со скандирање „Оставка“ влегоа во салата и побараа оставка од градоначалникот.

Потоа му фрлија бело знаме во знак на капитулација и маица на која пишуваше СЈО.


Режисерот Љубиша Георгиевски не остана рамнодушен на герила-акцијата на „Битолско движење“, па го иронизираше чинот и прокоментира дека и герила-акцијата била дел од промоцијата, заблагодарувајќи им се на активистите што ја „крунисале“.

Анализирајќи ги активистите на „Битолско движење“, режисерот прокоментира дека „толку се млади и силни што можат вол за рогови да фатат“, па наместо да „ораат нива која ќе даде плод, тие се занимаваат со вакви работи“. Притоа тој ги нарече „ашлаци“.

Целата ситуација режисерот ја заокружи со една стара позната мисла: „Кога ќе се роди Македонец, некаде се испукува куршум, а прашање на време е кога ќе се сретнат“.  Многумина протолкуваа дека пораката му е упатена за Талески, во смисла дека од реалноста нема бегање.