Жителите на Нов Зеланд се подготвуваат за удар на циклонот Кук, втора силна бура неделава.

Претставниците на цивилната заштита ги советуваат жителите на пониските предели да се евакуираат во повисоките. Летовите од аеродромот „Тауранг“ се откажани, а војската распореди 500 војници во тоа подрачје.

Метеоролозите предвидуваат дека ветровите во некои делови на земјата ќе дуваат со брзина од 150 километри на час. Се брановите да достигнат височина до пет метри.

Циклонот Деби во вторникот поплави неколку града во Нов Зеланд.