Јапонскиот производител на автомобили „Нисан“ купува 34 отсто од јапонската компанија „Митсубиши моторс“ за 1,9 милијарда евра. „Митсубиши“ ќе му продаде на „Нисан“ 506,6 милиони акции.

Директорот на „Нисан“, Карлос Гон, одржал итна прес-конфренција со претседателот на управниот одбор на „Митсубиши моторс“, Осам Масик, во Јокохама, каде што е седиштето на „Нисан“.

Тој истакнал дека „Нисан“ ќе инвестира 1,9 милијарда евра во „Митсубиши моторс“, со што ќе стане најголем инвеститор во таа компанија.

Договорот меѓу двете компании за купопродажба треба да биде потпишан на 25 мај, а да се спроведе во октомври.

„Нисан мотор“ така ќе стане најголем акционер во „Мицубиши моторс корпорејшн“ (ММЦ).

Овие две компании веќе се партнери, бидејќи „Нисан“ произведува лимузини за ММЦ кој, пак, прави мини-возила за „Нисан“.