Веста за вчерашното притворање на Едмонд Темелко, актуелен градоначалник на Пустец, единствената општина на етничките Македонци во Република Албанија, се најде во ударни термини на сите електронски медиуми во Тирана и во внатрешноста на земјата. За тоа денеска нашироко известуваат и печатените медиуми.

Нормално, случувањата со најголем интерес ги следат Македонците, додека нивните претставници, од здруженијата и од политичките партии, засега се воздржуваат од коментари. Од коментар се воздржа и генералниот секретар на партијата чиј претседател е Темелко – Македонската алијанса за европско интегрирање, Васил Стерјовски, кој е и советник во општина Пустец, како и претседателот на Македонското друштво „Илинден“ во Тирана, Никола Ѓурѓај.

Изјава за „Мета“, единствено даде Нико Китани, претставник на Македонците во државниот Комитет за етнички малцинства на Република Албанија.

Според Китани, многу е важно како секој Македонец во Албанија ќе го прими она што го направи нивната матична држава, како што тој вели – нашата „мaјка“, во која сите тие гледаат како на нивни најголем заштитник. Китани смета дека со притворањето на Темелко нивната „мајка“ ѝ дала добар повод на „маќеата“!

Китани објаснува дека на социјалните мрежи прочитал дека Темелко бил приведен и се товари за изборни измами.

– Не викам ако е Македонец од Албанија и да не одговара, доколку навистина се докаже тоа. Пред правдата сите сме исти, но можеа да најдат некој друг начин за да го извадат пред правдата, а не со притворање. Неговото притворање мислам дека ќе остави последици во понатамошното остварување на целите на Македонците во Албанија – вели за „Мета“ Нико Китани од државниот Комитет за етнички малцинства на Република Албанија.