Шест дена трае потрагата по таткото и по синот од Скопје кои заскитаа на планината Бистра. Во акцијата се вклучени тимови на Единицата за специјални задачи при МВР, локални полициски службеници, екипи од Националниот парк Маврово, како и жители на Лазарополе што го познаваат теренот. Досега никој од нив не забележал некакво движење или трага која би покажала каде би можеле да бидат скопјаните.

– Поголемиот дел од подрачјето е пребарано, но проверката продолжува со оглед на тоа дека се работи за непристапен карпест предел со густа шума и со многу отвори на карпите. Секое место детално се пребарува – вели портпаролот на СВР Тетово, Маријан Јосифоски.

Таткото и синот на возраст од 78 и од 50 години престојувале во својата викендичка во Лазарополе. Во четвртокот утрото, тргнале кон планинскиот предел да собираат печурки. Со своето семејство во текот на денот неколкупати оствариле телефонски контакт. Последен пат се слушнале вечерта околу 22 часот, кога им кажале дека се загубени во планината. Семејството побарало помош од полицијата, по што почнала потрагата.

Изминатите денови во акцијата учествуваа и хеликоптер и кучиња трагачи, но исходот беше без успех.