Според задничката оценка на шефот на изборниот штаб на ДУИ, Беким Незири, и на евроамбасадорот Самуел Жбогар, кои денеска се сретнаа во седиштето на ДУИ во Мала Речица, Тетовско, изборната кампања поминува во мирна и фер атмосфера.

– Неговиот став беше дека се исполнети сите услови за веродостојни и фер избори. Но, до 11 декември има уште време, се надеваме дека и понатаму ќе продолжиме во овој дух, во дух на мирна, демократска и фер изборна атмосфера – изјави Незири.

Незири рече дека евроамбасадорот укажал на националистичката реторика во говорите на дел од политичките партии.

– Видете, на секои избори малку се зајакнува реториката, за тоа имаше и забелешка и од евроамбасадорот Жбогар, кој апелираше што помалку да има националистичка реторика, односно што помалку да има реторика која, на некој начин, директно би влијаела да дојде до тензични избори кои би ескалирале. Меѓутоа, искрено кажано, не очекуваме дека би дошло до ескалација до 11 декември – изјави Незири.

Попладнево евроамбасадорот Самуел Жбогар оствари средба и со членови од изборниот штаб на ДПА.