Невремето кое вчера зафати повеќе населени места од прилепско, зад себе остави катастрофални последици, информираат од Општина Прилеп.

Огромни се штетите на земјоделските површини во атарот на селата Мало и Големо Коњари, Кадино Село, Галичани, населбата Варош и повеќе други населени места.

„На површина од околу 600 хектари, речиси целосно се уништени насадите со тутун, пиперки, пченка и жито. Жителите од овој дел на Прилепското поле, велат дека во последните 25 години не паметат вакво невреме. Нагласуваат дека штетите на земјоделските производи се 100 проценти и бараат во најбрзо што може, Комисијата за утврдување на настанатите штети да излезе на терен. Очекуваат помош од државата, во спротивно, како што велат, во прашање ќе биде доведена нивната егзистенција. Покрај тоа, поучени од искуствата во годините наназад, земјоделците се плашат дека повторно можат да бидат изиграни и да не ги добијат парите од проценетета штета“, се вели во соопштението.

Градоначалникот Илија Јованоски апелираше до земјоделците да ги достават потребните документи за обесштетување.

– Од утре, во Општина Прилеп треба да доставите трансакциска сметка, копија од лична карта и имотен лист – изјави раководителот на подрачната единица за земјоделство, Зоран Пачешкоски.

Инаку, ова е втор пат во овој месец, силно невреме да зафати дел од Прилепско поле. Според информациите од Комисијата за проценка на штети, формирана по првото невреме што се случи на 9 јули, до Општина Прилеп се доставени 105 барања за обесштетување.