Нередите за време на Самитот на групата 20 индустриски најразвиени земји во Хамбург би можеле да ги чинат осигурителните куќи до 12 милиони евра.

Додека лидерите на најсилните светски економии се состануваа на 7 и 8 јули, на улиците на Хамбург организирани беа атниглобализациски протести, а за време на ноќта имаше големи нереди и судири со полицијата.

Осигурителното здружение денеска соопшти дека според првичната процена на штетата, која треба да ја покријат осигурителните компании, изнесува дури 12 милиони евра. Третина од тој износ е поради оштетени автомобили, а тука се вклучени и штетите на куќите и на фирмите.

Германската канцеларка Ангела Меркел по самитот вети дека со градските власти ќе работи на пружање помош на луѓето погодени со немирите.

Федералните и градските власти основаа и фонд за помош на тие граѓани.