Општината Тетово нема депонија за тврд отпаден материјал поради што градежните отпадоци се исфрлуваат со трактори и камиони по јавни локации. Властите треба да се ангажираат што поскоро да го остварат ветеното, со што би се спречил хаосот со неконтролираното исфрлување на овој вид отпадоци, известува „Порталб.мк“.

Недостатокот од една ваква депонија, ги принудува граѓаните кои во текот на градежните работина на нивните имоти, остатокот од материјалите да го фрлат насекаде по јавни простори, а понекогаш дури и да ги оставаат пред контејнерите за отпадок, за потоа комуналните работници за јавна хигиена да имаат проблем при чистењето на секојдневниот отпад.

Истото го прават и претпријатијата кои изведуваат градежни работи, за што покажуваат сликите обезбедени од „Порталб.мк“ во кои, како што може да се види, е исфрлен асфалт. Такви отпадоци, обично се фрлаат на периферијата на градот, во одредени локации покрај реката Пена, во близина на муслиманските и православните гробишта, но и на различни места во планинските предели на Тетово.

Жителите велат дека отпадот вообичаено се фрла за време на викендите кога полицијата, но и општинскиот инспекторат не се многу активни, а во тие денови не работат и претпријатијата во близина на овој центар.

„Отпадот бил фрлен в недела, не сме биле на работа и никој не видел кога биле фрлен. Загадувачите немаме моќ да ги сопреме, се додека Општината или полицијата не преземат мерки“, вели еден од вработените во близина на спортскиот центар на Тетово.

Општина Тетово, нема некоја понуда или можност за тоа каде граѓаните би требало да се јават за да ги фрлат градежниот шут, заради тоа што нема депонија. Но, постои онлајн апликација „E-репорт” каде што граѓаните може да известуваат за секое неодговорно однесување на физички и правни лица кои со нивните дејствија ја загадуваат животната средина.

Градоначалничката на Тетово, Теута Арифи вети дека проблемот ќе се реши следната година, но до денес нема преземено дејствија околу тоа каде и кога ќе започнат работните активности.

„Проблемот со депонијата со тврд отпадок е проблем сам по себе и разгледуваме неколку локации, па се надеваме дека во текот на 2019 година ќе изнајдеме решение за овој проблем“, рече Арифи неодамна кога со фонд од 7,8 милиони франци од Швајцарска агенција, Општина Тетово, Гостивар, Желино и Боговиње заеднички го започнаа проектот за стандардизација на депонијата Русино.

Жителите бараат Општината да се заложи што поскоро да се исполни ветувањето да се изгради депонија за тешки материјали.

Инаку, според законот, лицата кои ќе се фатат како фрлаат градежни отпадоци ќе се казнат со парични глоби од 150 до 200 евра, а правните лица со глоби од 4.000 евра.

Во апликацијата  „Е-репорт” граѓаните исто така може да известуваат за секое неодговорно однесување на физички и правни лица кои со нивните дејствија ја загадуваат животната средина.