Еврокомесарката за транспорт, Виолета Булц, која денеска учествува на „Самит 100“, на средбата со министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, порачала државите од Западен Балкан повеќе да се поврзат железнички и да ги искористат парите од ЕУ за таа намена.

Сугарески информираше дека темата на разговор била да се забрза железничкото поврзување помеѓу Македонија и Бугарија, за кој се одвоени 70 милиони евра по потпишувањето на Договорот за транспортна заедница. Исто така, важно е да се искористат финансисиите што се на располагање за железничката  делница Битола – Кременица за поврзување со Грција.

Крајниот рок за комплетно железничко поврзување со соседна Бугарија е од 2025 до 2027 година.

Еврокомесарката Булц порача дека без меѓугранично транспорно поврзување, не е можно да се развива заедничката економска средина на шесте држави од Западен Балкан. Таа гледа посветенот кај сите министри за транспорт од регионот по потпишување на Договорот за транспортна заедница што следеше по десетгодишни преговори.

– Инвестициите во инфраструктурата се многу значајни бидејќи секој процент вложен во инфраструктурата значи 2,4 проценти потенцијален пораст на БДП во наредните четири години. Затоа инвестициите во инфраструктурата се битни за сите држави од Западен Балкан и се надевам дека наскоро ќе видиме некој резултат покрај потпишувањето на договорот – рече Булц.