Грчкиот претседател, Прокопис Павлопулос, им порача на македонските политичари дека сè додека се покажуваат иредентистички тенденции, Македонија нема да има европска иднина. Павлопулос ова го нагласи во неговата порака до народот на денешното одбележување на денот на независноста на Грција, без директно да го спомене името на Македонија.

Според грчкиот претседател, иредентистичките тенденции и инсистирањето на името Македонија се директно фалсификување на грчката историја и се косат со европските вредности кои се очекуваат од идна членка на ЕУ.

– На соседните држави од Балканот, кои имаат амбиција да бидат примени во Европската Унија, им нагласуваме дека со присвојувањето имиња кои грубо ја фалсификуваат историјата и шират иредентизам, но и со покажување варварство врз бегалците, немаат европска иднина бидејќи со тоа ги прекршуваат директно европските принципи и вредности – вели Павлопулос во обраќањето до народот за грчкиот државен празник.

Павлопулос истакна дека и од соседите на Балканот, но и од Европската Унија, очекуваат да ги замолчат екстремистичките гласови, нехуманото и недемократското однесување и синдроми.

Грчкиот претседател ја спомена и бегалската криза, посочувајќи дека проблемот останува жив и актуелен, барајќи ЕУ да се потсети на своите вредности и да се однесува во согласност со политичките, културните и со хуманите принципи кон ова клучно прашање.

Павлопулос отворено ѝ порача на ЕУ дека Грција е одлучена да остане важен и клучен член на Унијата и во еврозоната, нагласувајќи сепак дека и Европската Унија не би била тоа што е без присуството на Грција.