Грчката влада повторно брка време за да го заврши договорот со кредиторите за да си отвори пат за исплаќање на ратата од 7,5 милијарди евра од европскиот кредит за земјата.

Владата на Алексис Ципрас мора неделава да ја заврши „домашната задача“ за измена на неколку закони и амандмани од новиот пакет мерки кои ги бараат европските кредитори, кои забележаа дека претходно изгласаните закони не се во целосна согласност со договорените мерки.

Проблематични се темите како придонесите за пензионерите и непрофитните даноци, за кои сè уште не може да се најде компромис меѓу грчката страна и кредиторите, поради што останува неизвесно дали Грција на време ќе ја добие новата рата од кредитот која и е неопходна за исплаќање на трошоците во јавниот сектор и кон странските кредитори.

Приватизацијата која, исто така, беше отворено прашање меѓу Грција и кредиторите се чини дека е надминато и грчката влада до крајот на овој месец ќе треба да изготви временски план до кога ќе се завршат отворените приватизации на стариот атински аеродром, солунското и атинското пристаниште и грчката железница.

Во грчките медиуми одново се појавуваат шпекулации за можна владина реконструкција веднаш по завршување на договорот со кредиторите.