Двете најзагадени населби во Скопје, Лисиче и Гази Баба, ќе добијат нови инструменти за мерење на ПМ10 честички, информира за „Мета“, Министерството за животна средина и просторно планирање, но од таму не даваат временски рок кога тоа ќе се случи.

Во Лисиче канцерогените ПМ10 честички не се мерат од 5 октомври односно 41 ден, а во Гази Баба инструментот не функционира од 14 август односно три месеци. Овие две населени места години наназад се едни од најзагадените во Скопје.

„Инструментите за ПМ10 на овие две мерни места се расипани и не се во функција да мерат. Во моментот се прават напори да се обезбедат нови кои треба да се набават од надвор и во моментот не можеме да кажеме колку ќе чинат. Штом ќе бидат обезбедени во нај брз можен рок ќе бидат ставени во функција“, велат од Министерството во изјава за „Мета“.

За ова до Министерството се обратил и авторот на апликацијата „Мој воздух“, Горјан Јовановски, но, до сега нема добиено одговор.

-Без одговор остана и моето официјално барање за пристап до информации од јавен карактер до Министерството за животна средина и просторно планирање, упатено на 1 ноември, во кое барам да ми се одговори колкав буџет има Министерството за 2018 за набавка и поправка на делови и сензори од мрежата на мерните станици за загадување на воздухот – вели Јовановски.

Последното мерење на станицата во Лисиче за ПМ10 честички било на 5 октомври во 8 часот утрото кога мерната станица покажа 137 микрограми на кубен метар. Три часа претходно во 5 часот утрината покажала 629 микрограми, во 3 часот после полноќ 382 микрограми, а во 1 часот 259.

Освен што граѓаните не можат соодветно да се информираат колку е загаден воздухот што го дишат, нефункционирањето на инструментите во Лисиче и Гази Баба е проблематично затоа што според резултатите од овие мерења се воведуваат предвидените итни мерки.

За воведување на итни мерки потребно е бар две мерни станици во Скопје да покажат среднодневна концентрација на ПМ10 честички над 200 микрограми на кубен метар во последните два дена.

Ова значи дека дури и да има вакво надминување на мерните станици во Лисиче и Гази Баба, кои притоа секогаш се едни од најзагадените населби, тоа не е евидентирано и не може да се преземат мерки.

За споредба, мерната станица кај МЗТ во Гази Баба, која е дел од проектот „Скопје Пулс“ и податоците добиени од неа се неофицијални, синоќа покажа 260 микрограми на кубен метар ПМ10 честички.

Пишува: Симона Атанасова