Министерството за здравство ќе прогласи крај на епидемијата на морбили кога ќе се случи да нема ниту еден заболен во период од четири недели, информираат оттаму за „Мета“.

„Процесот на инкубација трае две недели. Кога ќе има два пати по две недели без ниеден заболен пациент, тогаш ќе се стопира епидемијата. Засега тоа нема шанси да се случи, бидејќи само денеска има четири нови случаи, и тоа комплицирани, кои се хоспитализирани на Инфективната клиника“, информираат од Министерството.

Оттаму додаваат дека од почетокот на епидемијата и од почетокот на забраната за примање невакцинирани деца во градинка со МРП вакцина, досега се вакцинирани повеќе од 3.400 деца.

„Нашиот страв е дека ако ја тргнеме забраната за прием на невакцинирани деца во градинка, тогаш сите без вакцина ќе се разболат. Затоа се и толку интензивни советите за претпазливост и вакцинирање“, велат од МЗ.

Во меѓувреме, скопските градинки продолжуваат да не примата невакцинирани деца. Државните здравствени инспектори прават увид на терен дали има градинки што примаат невакцинирани деца. Како што оттаму информираат, засега нема регистрирано таков случај.