Пратеникот на СИРИЗА, Макис Балаурас одново ги разгоре страстите во Грција околу спорот за името. Само две недели по случајот со министерот Јанис Музалас кој во телевизиско интервју нашата држава ја именуваше како Македонија, Балаурас денеска во интервју за радиото „Параполитика“ истакна дека лично не би имал проблем да останеме именувани само како Македонија, без никакви географски одредници.

– Не би имал против ни името „Северна“, ни „Славомакедонија“. Не би се противел ни на географска или друг тип на одредница. Лично не би го одбил ни само Mакедонија, бидејќи сметам дека работите и контекстот се јасни, но треба и од другата страна да се направат чекори за средување на одредени работи кои не само што не ги средуваат туку и ги влошуваат. Смешно е што секој може да облече тога и да вели дека е потомок на Александар Велики – вели Балаурас.

Во меѓувреме се уште е нејасно што ќе се случува со министерот за миграција Музалас. Независни Грци останаа на ставот дека тој ја нема нивната поддршка и бараат да биде повлечен од владата, но за сега од кабинетот на премиерот Алексис Ципрас нема конкретен чекор.