„И покрај тоа што во периодот од 8 до 15 ноември, за кога е планирано ново задолжување на домашниот пазар на капитал, не доспеваат долгови за враќање, министерот за финансии на аукцијата на домашни хартии од вредност на 8 ноември побарува 12,2 милиони евра. Jавниот долг ќе го зголеми за нови 12,2 милиони евра“, се вели во соопштението од кабинетот на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов.

Во него се додава дека јавниот долг поради ова темпо на задолжување ќе ги надмине критичните 50 проценти од домашниот бруто-производ БДП, граница која Меѓународниот монетарен фонд препорача да не се надминува.

– Министерот за финансии јавно се обврза дека по секое ново задолжување ќе ја објавува состојбата на државните депозити, но досега ниту еднаш го нема сторено тоа – се додава во соопштението.