„Извештајот „Дуинг бизнис“ на Светска банка најмногу се однесува на законите во одредена држава и на тоа колкав напредок направиле при нивно донесување, а за реалната состојба во економијата најдобро можат да кажат бизнисмените. Светска банка, исто така, имаше извештај во кој беа нотирана намалувањето на приватните инвестиции и лошите перспективи за пораст и за развој. Двете работи се различни“, истакна дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, на денешната средба со претседателот на Стопанска комора на Северозападна Македонија, Неби Џоха, а прашан за најновиот извештај „Дуинг бизнис“ на Светска банка.

Наумов денеска ја посети комората за одблиску да се запознае со проблемите на македонските компании во овој предизборен период.

Компаниите во овој период се соочуваат со потешко враќање на поголема сума на данок на додадена вредност, но и со намалена ликвидност.

– Државата е најголем работодавец и најголем должник кон приватниот сектор. Бараме навремено исполнување на обврските, бидејќи повратокот на ДДВ не оди баш најдобро кај компаниите кои имаат поголеми суми. Не се враќа бргу или, пак, се исплаќа на помали суми. Компаниите потоа имаат проблеми со плаќањето на доставувачите и со враќање на кредитите на банките – изјави Хоџа.

Тој, исто така, кажа дека бизнисмените бараат инспекциските посети да бидат во насока на едукација, а не веднаш да казнуваат.

Наумов додаде дека е потребна поголема поддршка за малите и средни претпријатија за разлика од сега и во однос на субвенциите на странските компании.

– Кога немате поволности, не можете да бидете конкурентни. Македонските компании мора да плаќаат придонеси, да плаќаат даноци, од што странците се ослободени. На странските компании повеќе им се исплати да увезуваат производи наместо да ги набавуваат од нашите компании, кои само испорачуваат храна и превоз кон нив – изјави Наумов.

На средбата било заклучено дека треба да постои финансиска дисциплина, државата како најголем работодавец да ги исполни обврските кон бизнис-секторот и да не се вршат притисоци во овој предизборен период.