Тим научници од Универзитетот во Синсинати можеби пронашле начин на брзо лекување на нашите тела од повреди и од рани, користејќи струја, пишува „Хафингтон пост“.

Нивниот експеримент функционира врз основа на тоа што нашите тела реагираат на електрични полиња, благодарение на присуството на наелектризирани честички, јони, во нашите клетки.

Андреи Коган, професор по физика на колеџот за уметност и наука„ Мекмикен“, и неговиот тим објавиле студија во „Ројал сосаети“, во која предлагаат дека она што го нарекуваат „примена на безжична електрична симулација“ може да помогне во за лекување на „повредени и абнормални клетки“.

Тимот од Синсинати успеал со помош на електрицитет да ги „наведе клетките“ кон оштетениот дел од телото.

Талу Тагиан, кој е дел од тимот научници, вели дека овој процес настанува бидејќи концентрацијата на јони во повреденото подрачје се разликува од деловите на телото кои се здрави и поради тоа електричното поле е во можност да креира „проток на јони“, кои му помагаат на телото да се лекува самото.

Тие, исто така, откриле дела клетката реагира различно на електрициетот, во зависност од средината што ја опкружува, што, всушност, значи дека научниците би биле во можност да одредат колку електрицитет да применат на различни клеточни опкружувања и на тој начин да избегнат прегревање или оштетување на клетките.

Тимот тврди дека нивните наоди можат да бидат револуција во поглед на начинот на кој лекарите ќе ги лекуваат хроничните повреди во иднина.