Бугарскиот вицепремиер за јавен ред и безбедност и министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов, вчера во Софија пред споменикот на револуционерите од Македонија и Тракија, првпат го одбележа Денот на Македонија како владин министер, јави „Балкан инсајт“. Претходно Каракачанов, според бугарските медиуми, бил редовен учесник на одбележувањата, но првпат годинава го зеде под свое патронство ова празнување на бугарските националисти.

Прославата организирана од т.н. Македонскиот научен институт (МНИ) почна пред споменикот во Софија, оддавајќи им признание на паднатите борци, по што се одржаа панихида и научна конференција.

Во официјалното обраќање на конференцијата одржана во МНИ, Каракачанов, кој исто така е член на институтот, ги повика Бугарите „да не ги заборават вистината и идеалите на хероите што паднале за Македонија“.

Каракачанов е долгогодишен лидер на бугарската ВМРО-БНД, која е позната по екстремниот национализам во поглед на Македонија и ја пропагира тезата за национален идентитет на етничките Македонци во Република Македонија.

На сметка на Каракачанов од истакнати научници беа пласирани критики дека го злоупотребува „македонското дело“, како што се нарекува борбата за бугарската кауза на територијата на денешна Република Македонија и на териториите на Грција и на Албанија.