fbpx

Наскоро вадење крв без игла

-

Американските научници осмислиле направа за вадење крв со чија помош целата постапка ќе се одвива едноставно, безболно и без игла, а која би можела да се најде во продажба уште следната година.

Апаратот со големина на топче за пинг-понг, функционира така што се поставува на кожата околу две минути, а за тоа време посебниот вакуумски дел на справата, преку капиларите го „вшмукува“ потребното количество крв, која потоа протекува во епрувета прицврстена за апаратот.

– Технологијата се темели на сили кои управуваат со протекот на тенок мраз крв – вели Бен Касавант, потпретседател и основач на компанијата „Тасо инк“, која ја осмислила направата.

Експертите се надеваат дека американската Дирекција за храна и лекови ќе го одобри пуштањето на апаратот на американскиот пазар до крајот на годинава, а во продажба би се нашол во текот на следната година.

Србија и Унгарија ќе му предложат на регионот да се приклучи кон изградбата на брза пруга

Србија и Унгарија ќе ги поканат Северна Македонија, Албанија, Грција, Бугарија и Турција да се приклучат кон изградбата на брзата железница во регионот, која за почеток ќе ги поврзува...
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
udemy course download free
download mobile firmware
Download WordPress Themes Free
free online course