Референдумот во Грција и кажувањето „не“ на грчките граѓани за мерките на европските кредитори, предизвикаа реакција и на македонските социјални мрежи, каде ситуацијата во Грција и грчкиот долг се споредуваат со задолженоста на Македонија.