По многу години шпекулации и озборувања, НАСА официјално објави дека на црвената планета е откриена течна вода.

Научниците откриле дека на Марс постојат кањони и кратер од ѕидови на кои за време на летните месеци тече солена вода. Ова значи дека шансите за наоѓање некој облик на живот на оваа планета се многу поголеми од порано.

Тие на сателитска снимка забележале долга темна патека која ја остава водата по планините на Марс. На снимката е воочливо како горниот дел на планетата е потемен од долниот, а научниците откриле дека тоа е затоа што водата во текот на летните месеци се слива по планината, додека наесен и зиме планината е сува. Разликата во темната и светлата боја на дното на планината, всушност, е точката по која течела вода.

НАСА на почетокот на годината објави дека Марс во далечното минато веројатно имал големо море слично на Атланскиот Океан, но со тек на времето 87 отсто од водата испарила во вселената.