fbpx

Народна банка смирува: Пропаѓањето на американската банка нема директни ефекти кај нас

-

Пропаѓањето на американската Sillicon Valey Bank (Банка на Силициумската Долина) нема никакви директни последици за нашиот банкарски систем, имајќи ја предвид малата изложеност кон нерезидентите, но и традиционалниот деловен модел заснован врз кредитирање на фирмите и граѓаните при стабилни извори на финансирање, порача Народната банка на Северна Македонија.

Оттаму велат дека билансите на нашите банки „се исклучително солидни, високо капитализирани и ликвидни и со историски најдобар квалитет на кредитното портфолио“, уверува Народната банка. Сепак, се вели во соопштението, Народната банка внимателно ги следи сите случувања.

Дополнително централната банка вели дека не се очекува последните случувања во американскиот банкарски систем да имаат ефекти врз финансиската стабилност во САД, како и дека не се очекуваат ниту позначителни преносни ефекти врз глобалната финансиска стабилност.

Инаку, веста за пропаѓањето на Банката од Силициумската Долина веќе предизвика позначителни падови на вредноста на акциите на други банки на светските берзи.

Акциите на банките паѓаат по колапсот на американската СВБ, Бајден уверува депозитите се безбедни

МОН: Запишувањето вонредни ученици во медицинските училишта се става во мирување

Сите јавни средни училишта во државата кои имаат добиено верификација за изведување на настава од здравствена струка се известени дека запишувањето на вонредни ученици се става во мирување, почнувајќи...
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download
download mobile firmware
Download Premium WordPress Themes Free
online free course