Најмалку 128 луѓе загинаа во поплави во Кина во изминативе пет дена, а 42 лица се водат како исчезнати.

Поројните дождови загрозија 11 кинески провинции. Околу 41.000 домови биле разурнати, а 1,34 милиони луѓе се евакуирани.

Според досегашните проценки, причинета е материјална штета од 5,73 милијарди долари.