Наградата „Григор Прличев“ од конкурсот за најдобра поема за 2015 година ѝ припадна на поемата „Кирил 1830 – Кирил 2001“ што пристигна под шифра „Кирил“.

Организаторите објавија дека зад оваа шифра стои името на познатиот македонски публицист, поет и долгогодишен новинар, Глигор Стојковски.

НУ Центар за култура „Григор Прличев“ од Охрид ја доделува оваа награда во знак на сеќавање на ликот и на делото на познатиот преродбеник, македонскиот втор Хомер – Григор Ставрев Прличев.

Наградата на лауреатот ќе му биде врачена на почетокот од наредниот месец на манифестацијата „Прличеви беседи“ во Охрид.

Стојковски досега напишал и објавил десетина поетски и неколку публицистички книги.

Глигор Стојковски (1952) бил новинар во „Нова Македонија“ и во „Утрински весник“, главен уредник на „Култура“, а сега е сопственик на издавачката куќа „Виг зеница“.