„За жал, точно е тоа дека починале двајца пациенти. Се случило тоа што се случило, но за причините, сепак, да не избрзуваме, да се соберат факти и документација, па тогаш да утврдуваме“, вели за „Мета“ в.д. директорот на Здравствен дом – Крива Паланка, Јоско Стефановски, кого го прашавме што се случувало вчера, кога две лица починале во расипано возило на брза помош.

Како што објасни тој, пациентите по приемот се веднаш испратени во најблиската соодветна медицинска установа зашто состојбата им била критична. Едниот пред кратко време бил на трансплантација на бубрег, а вториот стасал во здравствениот дом во тешка состојба, задушувајќи се. Пред да тргне возилото, и тој бил веднаш качен во него.

– Вистинската состојба е таа:  Доаѓаат луѓето во критична состојба, во таква каква што биле. Едниот имал трансплантација на бубрег пред десетина дена и имал тегоби, се жалел на болки. Веднаш се подготвило возило за најблиска здравствена установа во Скопје. Во меѓувреме додека го качуваат пациентот, доаѓа веднаш и друг, постар човек, на 86 години, кој се задушувал. Нормално, го испраќаат и него со истото возило, со екипа од лекар, сестра и од возач – вели Стефановски.

Поради состојбата на пациентите, брзата помош се упатила во Медицински центар – Куманово, но таму, како што вели Стефановски, доктор примариус ја видел состојбата на пациентите и рекол дека нема што да им прават, па препорачал или да ги вратат назад или да ги носат на друго место. Постариот маж починал на излезот од Куманово, а другиот малку подоцна, кога возилото стоело во дефект и чекало друго возило на брза помош за да го преземе пациентот.

– Утрово го повикнав докторот што беше во таа екипа, и тој објасни дека кога во Куманово доктор примариус видел каква е состојбата на пациентите, рекол: „Нема што кај нас… Или вратете ги или возете ги кај знаете, на друго место“. На излегување од болницата, пред вклучувањето за автопатот за Скопје, постариот пациент починал, а возилото јурнало кон Скопје, но се случува тоа што се случува и целата тежина сега паѓа на тоа. Некаде кај Романовце, кај мотелот, му откажуваат сопирачките на возилото, па, среќа, возачот бил прибран и успеал да го стабилизира возилото и стигнал полека до втората наплатна станица кај Бунарџик. Веднаш повикуваат брза помош и од Куманово и од Скопје, а потоа по договор на двете служби, доаѓа скопска брза помош, како поблиска, и, за жал, констатира смрт и кај вториот пациент – објасни в.д. директорот на Здравствен дом – Крива Паланка.

Стефановски вели дека веднаш е повикана втора брза помош.

– Веднаш е повикана брза помош, тоа е сè документирано и регистрирано. Веднаш е јавено и кај нас, во Крива Паланка, и е испратено возило за да ја земе екипата – појаснува тој.