fbpx

На ВМРО-ДПМНЕ „му пукна“ мнозинството во Општина Охрид

-

Советот на Општина Охрид на вчерашната седница не ја усвои одлуката за поништување на постапката за концесија на јавното осветлување во Охрид, по пат на јавно партнерство со чешка фирма.

ВМРО-ДПМНЕ, иако го има, не го обезбеди потребното мнозинство за оваа точка, за која гласаа само 11 советници.

Од мнозинството, отсутни беа советниците Илјат Ибраими и Коста Трифуноски, додека опозициските беа воздржани.

Советникот од ВМРО-ДПМНЕ Коста Трифуноски не дојде на седница и претходно најавил оправдано отсуство.
Советниците кои се во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, Павел Попоски и Љупчо Настоски, не гласаа за точката. Самостојниот советник Павел Попоски гласаше против, а од говорницата упати критики кон предлагачот, градоначалникот Никола Бакрачески.

Љупчо Настоски, пак, од партијата ГРОМ на Стевчо Јакимоски, не остана на гласањето на седницата, иако претходно најавил дека ќе гласа „за“.

Иако на прв поглед станува збор за техничко прашање, односно за грешка и за невнимание на претседателот на Советот и на координаторот, сепак, настанот предизвика особено внимание.

Дел од советниците проговорија и на говорницата за извесни „есапи“ и „математики“, кои некој ги правел, но не прецизираа на што мислат.

Градоначалникот Бакрачески ги повика јавно да ги обелоденат имињата, но ништо конкретно не беше кажано.

На една од претходните седници, советниците ја изгласаа одлуката за избор на приватен партнер кој би требало да го одржува и модернизира уличното осветлување во градот.

Во јавното-приватно партнерство требаше да влезе компанијата „ИЦС системи“ од Чешка, која, според планот на Општината, ќе го добиеше јавното осветлување во Охрид под концесија со времетраење од 15 години. Тогаш локалната самоуправа најави инвестиција од околу 3,5 милиони евра во модернизација на системот за осветлување, а по завршување на договорот, целиот систем, во функционална состојба, да припадне на Општина Охрид.

На ваквиот потег се спротиставија советниците од опозициските партии, кои отворено го поставија и прашањето дали, можеби, причината за оваа економски нелогична зделка е што зад наводниот инвеститор од Чешката Република, всушност, стои македонски државјанин, близок до локалната власт и до ВМРО-ДПМНЕ.

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download
download xiomi firmware
Download Premium WordPress Themes Free
download udemy paid course for free