Како што објавува „Канал 5“, ДНК-анализата потврдила дека телото е на Дениса Маркоска

На Иститутот за судска медицина, чиј тим вештаци треба да го утврди идентитетот и, евентулано, причините за смртта на девојката, за која нивни колеги во Грција констатираа дека е Дениса Маркоска, најверојатно нема да се прави токсиколошка анализа бидејќи кадаверот е оштетен од морската вода и од формалинот со кој бил заштитен по обдукцијата во Грција.

Од Институтот за судска медицина велат дека за најмногу 24 часа ќе се знаат прелиминарните ДНК-анализи и ќе биде познато дали телото е на Дениса Маркоска. Но, на телото не можат да се прават токсиколошки анализи, пренесува порталот „Плусинфо“.

Обдукцијата на Институтот за судска медицина почна завчера вечерта, потврди директорот на Институтот, Алексеј Дума. Тој изјави дека сите информации кои ќе ги добијат по завршените анализи ќе бидат доставени до Министерството за здравство како барател на постапката и до семејството на покојната.

– Работиме по сите стандарди и норми пропишани од Советот на Европа, Комисијата за форензика. Треба време да се спроведат испитувањата. Колку ќе добиеме, ќе видиме, бидејќи телото е многу трулежно променето. Тоа ја отежнува работата, што значи дека ќе треба време – рече Дума.

Дениса Маркоска исчезна ноќта меѓу 12 и 13 септември од бродот „Серенисима“, на кој работела. Потрагата по неа траеше неколку недели, а на почетокот на октомври во близина на остовот Карпатос беше пронајдено мртво тело на девојка, за која грчките судски власти, по извршената ДНК-анализа, рекоа дека е на Дениса Маркоска.

Семејството на Дениса, со јавно писмо, од Владата побара на телото да се изврши нова обдукција.