Фото: Арбнора Мемети, Мета.мк

Градот Скопје не треба да се откажува, туку треба да го имплементира новиот автоматизиран систем за самоизнајмување велосипеди во главниот град, но и да го интегрира велосипедскиот сообраќај со јавниот превоз. Ова е стручниот став на универзитетскиот професор по јавен градски превоз Никола Крстаноски од Техничкиот факултет од Битола.

Во периодот на глобална пандемија со корона вирусот, за експертите е актуелно прашањето на кој начин да се обезбеди одржливост на јавниот градски превоз, во услови кога тој е неопходно средство за патување на граѓаните, но истовремено е и една од опасните локации каде што би можело да се пренесе корона вирусот.

– По самата природа на работите, јавниот градски превоз е масовен превоз. Од друга страна, пандемиите го бараат токму спротивното – исклучување на било какво масовно собирање – вели професорот Никола Крстаноски.

Паркинг за велосипеди зад автобуска станица во Виена, Австрија | Фото: Мета.мк

Тој посочува дека Градот Скопје треба да вложи во воведувањето на најавениот систем за изнајмување велосипеди, а многу градови во Европа и без корона вирусот се одлучија да инвестираат во велосипедскиот сообраќај како дел од нивните градски сообраќајни системи. Професорот Крстаноски додава дека до стојалиштата и станиците за јавен градски превоз треба да се проектираат паркинзи за велосипеди, а би можело да се размисли и за посебен простор во автобусите што ќе биде наменет за сместување на велосипеди.

Покрај во рамките на новиот систем за самоизнајмување велосипеди, ваквите велосипедски паркиралишта би можеле да ги користат и оние граѓани што имаат сопствено превозно средство на две тркала.

– Верувам дека значаен процент на граѓани би откриле најпогодна варијанта за движење, ако со велоспед доаѓаат до стојалиште на ЈСП, таму го паркираат велосипедот и го продолжат патувањето со јавен градски превоз. Ова би било интересно за граѓаните кои живеат во подалечните населби кои немаат добра опслуженост со јавен градски превоз – смета професорот Никола Крстаноски.

Во некои европски земји постои можност да се смести велосипед во возовите

Градските власти минатото лето го префрлија системот за изнајмување велосипеди во Скопје од ЈП „Градски паркинг“ на ЈСП-Скопје. Во моментов се работи на проектирањето на новиот систем за изнајмување велосипеди, со кој би се поставиле на 30 пунктови низ Скопје што би се состоеле од терминал за самоизнајмување велосипеди и 20 држачи за велосипеди. Идејата е граѓаните да ги изнајмуваат велосипедите со СМС или кредитна картичка, а велосипедот да го вратат на било кој од 30-те пунктови низ главниот град.

Краен рок за отпочнување со работа на овој проект засега не е определен, иако веќе трета година не функционира досегашниот проект „Скопје изнајми велосипед“, со којшто раководеше ЈП „Градски паркинг“.