На плоштадот во Гостивар може да се видат вознемирувачките пораки кои девојките ги добиваат онлајн

Фото: Порталб.мк

Гостиварскиот плоштад исполнет со најчестите вознемирувачки пораки кои онлајн секојдневно ги добиваат младите девојки. Овие пораки беа претставени на изложбата „Од инбокс, на плоштад“, која што се реализираше во рамки на кампањата “Seen” (Видено) на Центарот за еднакви можности „Mollëkuqja“ (Бубамара), пишува Порталб.мк.

Развојот на технологијата значително го зголеми сексуалното вознемирување што се случува на интернет, поради што многу девојки секојдневно се соочуваат со несакани пораки и содржини на нивните профили.

За ова, „Mollëkuqja“ преку изложбата, во центарот на градот ги покажа некои од најчестите вознемирувачки пораки, кои девојките ги добиваат постојано. Целта на изложбата беше граѓаните поблиску да се запознаат со оваа појава, да ја зголемат нивната свест и овие случаи да не се преќутат туку да бидат пријавени.

Рита Бехадини, претседателка на „Mollëkuqja“ рече дека она што сакале да го прикажат се пораките што ги добиваат девојките на социјалните мрежи, вознемирувачки пораки кои содржат говор на омраза, закани или навреди.

Една од акциите за спречување на оваа појава е пријавувањето на ваквите пораки, па од „Mollëkuqja“ (Црвено јаболко), апелираат истите да не се игнорираат.

„Главната цел што сакаме да ја постигнеме со оваа изложба, но и со проектот воопшто е да ги мотивираме девојките и жените и да ги поттикнеме да ги пријават овие пораки“, изјави Рита Бехадини.

„Mollëkuqja“ (Црвено јаболко) спроведе анкета со 208 девојки од Тетово и Гостивар, при што како резултат произлезе дека 65,8 отсто од анкетираните девојки рекле дека добивале пораки од момчиња или мажи кои содржат различни форми на сексуално вознемирување, говор на омраза, закани и навреди. 32,2 отсто од нив признаваат дека не добиле таква содржина на социјалните мрежи. 1,9 отсто претпочитале да не зборуваат. За да ги видите целосните резултати од анкетата, кликнете ТУКА.

Кампањата „SEEN“ има за цел да ги поттикне жените да ги пријават пораките што ги добиваат на интернет, а кои се вознемирувачки, навредливи, заканувачки или содржат говор на омраза.