Апели за донации на храна, вода, волонтери и секакви информации околу поплавените подрачја граѓаните можат да најдат на социјалната мрежа „Фејсбук“ во групата „Хуманитарна помош за поплавените семејства во Скопје.

Активистите кои ја водат иницијативата апелираат сите граѓани коишто се активни на социјалната мрежа и сакаат континуирано да помагаат и континуирано да се во тек со сите случувања и потреби од граѓански активизам да се зачленат во јавната група.

Во групата, редовно се објавуваат информации за:

– потребна помош од волонтери;

– потребна помош во вид на донации;

– информации за нови собирни места за помош;

– информации за расположливи човечки ресурси за директна помош;

– информации за состојбата на терен, и во настраданите подрачја и на местата за собирање донации.

Администраторите на групата се организирани со дежурства и за логистика, давање помош, обезбедување контакти за итно интервенирање и повикување на надлежни институции, теренски активизам итн. Се работи во смени, поради потребата и од теренска активност во којашто активно учествуваат и администраторите и модераторите на групата. Во групата 24 часа има достапен администратор или модератор.