МЗ: Вакцинацијата на младите од 12 до 15 години започнува в понеделник, преку „Мој термин“ досега пријавени 1.623

Вакцините Фајзер/Бионтек | Фото: Министерство за здравство 17.02.2021 г.

Сајтот vakcinacija.mk е отворен за закажување на термини за вакцинација на децата и на младите од 12 до 18 години, која започнува од понеделник.

Според податоците од националниот систем „Мој Термин“ до вчера напладне вкупно 1.623 деца и млади покажале интерес за вакцинирање против ковид-19. Најголем број пријавени има во Скопје, и тоа во поликлиниките Букурешт, Јане Сандански, Чаир и Бит Пазар. Според Министерството за здравство, децата и младите од 12 до 16 години ќе се вакцинираат со Фајзер, вакцина која во моментов е единствена дозволена да се користи, согласно препораките од внатрешното упатство за оваа категорија деца за оваа возраст.

Инаку, на вакциналните пунктови во државата и на терен, заклучно со вчера, вакцинирани се вкупно 446.008 граѓани, соопшти Министерството за здравство. Вкупно се аплицирани 713.114 дози вакцини, а ревакцинирани се 267.106 граѓани.