Министерството за внатрешни работи (МВР) ќе поднесе кривични пријави против десет лица вработени во Поштата во Чаир, кои ги товари за кражба и за фалсификување, односно за проневера во службата и фалсификување службена исправа. Деветтемина пријавени и нивниот шеф се сомничат дека присвоиле пари од трансакциски сметки на граѓани.

МВР ги сомничи З.Х. (29), Р.И. (34), И.Е.М. (32), С.П. (53), А.Ќ. (45), Ф.Љ. (35), Л.И. (26), М.Т. (62), Н.К. (55) и Х.Х. (42), сите од Скопје, вработени во АД „Пошта на Северна Македонија”, подружница Чаир, дека во вкупно 26 наврати од февруари до ноември минатата година фалсификувале 26 налози за исплата -Образец ПП40, од лични трансакциски сметки на 26 физички лица, депоненти во банка од Скопје.

Според утврденото, се сомничат дека за сметка на раководителот украле вкупно 1,57 милиони денари (речиси 25.500 евра).

Истрагата на Единицата за економски и компјутерски криминал при Секторот за внатрешни работи (СВР) Скопје била почната по пријава од Скопската подружница на Пошта.