Министерството за внатрешни работи (МВР) извести дека во изминативе неколку дена Единицата за насилен криминал при СВР Скопје до Основното јавно обвинителство Скопје поднело шест известувања за истрагата околу насилствата на 27 април во Собранието на Република Македонија.

Притоа, поднесена е кривична пријава заедно со известување против А.К., за учество во толпа што ќе изврши кривично дело, при што по Наредба за претрес од Основен Суд Скопје 1 е извршен претрес во домот на пријавениот и пронајдени се предмети важни за кривичната постапка.

Луѓето од СВР Скопје разговарале со повеќе новинари, како и со лицето М.П., во врска со обидот за убиство на Зијадин Села. Притоа, со наредба од Скопје 1 извршен е претрес во домот на еден новинар, при што се пронајдени и одземени фотоапарат, камера, УСБ, преносен компјутер, мобилен телефон и ДВД, кои по извршеното  вештачење со дополнително ќе бидат доставени до Основното јавно обвинителство Скопје.

Исто така, ОЈО  Скопје е известено за утврдување на присуство на странски државјанин во Собранието, во врска со две кривични дела – учество во толпа што ќе изврши кривично дело и учество во толпа што ќе спречи службено лице во вршење на службено дејствие“. Притоа е идентификуван Г.Ж., српски државјанин, односно, како што претходно јавноста дозна, српскиот разузнавач Горан Живаљевиќ. Притоа е утврдено дека тој од 22.04 до 00.11 минути часот следниот ден бил во во собранието.

СВР Скопје известува дека во консултација и соработка со Обвинителството и понатаму работи на расчистување на дивеењата во Собранието на 27 април.