МОН: Граѓаните и родителите да не подлегнуваат на политички манипулации за Законот за учебници

Фото: Thomas Park на Unsplash

Министерството за образование и наука (МОН) денеска информираше дека не се откажува од носењето на целосно нов закон за учебници со кој се воведуваат современи материјали за учење и се нуди можност за дигитализација. Истиот ќе биде на дневен ред на Влада, а потоа ќе биде доставен и до Собранието, велат од министерството, од каде што уште еднаш реагираа за дезинформациите пласирани во јавноста во врска со наводно повлекување на законот од собраниската процедура.

„Ги повикуваме граѓаните и родителите да не подлегнуваат на грубите лаги и политички манипулации пласирани во јавноста од страна на пратеници од опозицијата. Во интерес на објективно и вистинито информирање најавноста по координација со Секретаријатот за европски прашања Законот е вратен за да се дополни само делот за усогласување со европските документи, како дел од процесот на усогласување на националното со европското законодавство. Законот денес е на дневен ред на Влада, по што ќе биде доставен до Собранието“ изјавија од МОН.

Инаку, изминативе денови од министерството излегоа со појаснување и потсетуваат дека од следната учебна година се воведува комбиниран модел на примена на материјалите за учење, кој ќе се имплементира сукцесивно во следните неколку години.

„Од прво до трето одделение учениците и натаму ќе користат печатени учебници, додека за учениците од четврто одделение приоритетна опција се дигиталните учебници. Лектирите остануваат исклучиво во печатена верзија, а со новото законско решение се предвидува за учениците кои се од социјално загрозени семејства и немаат уреди за учење од дигиталните учебници, како и за учениците кои поради попреченост имаат потреба од уреди и/или помошна технологија, училиштето да обезбеди услови за секој ученик да има пристап до употреба на учебник“, децидни се од МОН.