Министерството за надворешни работи ги советува македонските граѓани, кои патуваат во Катар, добро да се информираат за можните промени и за начинот на нивното патување, поради дипломатската криза што настана помеѓу неколку арапски земји од регионот на Персискиот Залив и Катар.

„Иако забраните и рестрикциите во патувањата не се однесуваат на граѓани на други земји кои патуваат во Катар, Министерството за надворешни работи ги советува сите граѓани на Република Македонија, пред патување во Катар, да го контактираат авиопревозникот, да се информираат за можните промени во термините и начинот на нивното патување, a во случај на потреба, да се обратат до Амбасадата на Република Македонија во Доха или директно во Министерството за надворешни работи на Република Македонија“, стои во соопштението на МНР.

Од министерството потсетуваат дека прекинот на дипломатските односи на Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Египет, Бахреин и уште неколку земји со Катар, на 4 јуни, резултираше со прекин на поголем број патни, поморски и воздушни правци помеѓу овие земји и Катар, како и со рестрикции за патување и за престој на граѓаните на Катар во овие земји.

Од МНР додаваат дека ќе го следат развојот на настаните во овој регион и навремено ќе ги известуваат македонските државјани за сите промени.