На дежурната телефонска линија во канцеларијата во Солун, досега се јавиле вкупно десет лица, а во Министерството за надворешни работи се јавилe три лица, главно родители кои барале известување за состојбата на нивните деца и роднини кои се на летување во Грција, по поплавите што го зафатија вториот крак Ситонија.

„Канцеларија во Солун доби барање за информација (по е-меил) за состојбата на македонски државјани во кампот Каламици, по што вечерта на 17 јули како и денеска, беше контактирана управата на кампот и беше потврдено дека ниту еден човечки живот не е загрозен. Во моментов, во кампот има електрично напојување, се прават напори да се добие и топла вода, додека патот е прооден. Паралелно, колегите од канцеларијата во Солун стапија во контакт со наши државјани во кампот и ги инфомираа за состојбата“, информираат од МНР.

Од Министерството додаваат дека грачките власти немаат евидентирано македонски државјани кои се повредени, исчезнати или се во опасност поради поплавите.

На вториот крак грчките власти прават напори да се санираат штетите и да се испумпа водата во Торони и во Порто Куфо, како места кои беа најсилно погодени од невремето.